قرآن یگانه نشانه کامل ایمان

قرآن یگانه نشانه کامل ایمان

در مبنای همه چیز شک کن، از جمله آموزش های مدرسه ،دانشگاه،والدین ،جامعه lforghan2@ تلگرام hamid_qeydar اینستاگرام
قرآن یگانه نشانه کامل ایمان

قرآن یگانه نشانه کامل ایمان

در مبنای همه چیز شک کن، از جمله آموزش های مدرسه ،دانشگاه،والدین ،جامعه lforghan2@ تلگرام hamid_qeydar اینستاگرام

اخلاق اسلامی یا اخلاق مسلمانان! افزودن قید اسلامی به اخلاق چه معنایی دارد؟!

چرا "اخلاق اسلامی" یکی از اصطلاحاتی است که مدتیست مراقب هستم تا دیگر در گفتارم به کار نبرم  و به جای آن از اصطلاح اخلاق سکولار یا اخلاق بیطرف استفاده میکنم ؟


۱. این اصطلاح از نظر معنوی با آن معنایی که از آن اراده میکنند سازگاری ندارد . زیرا اخلاق جمع خُلق  و به معنای رفتارهای منعطفانه است و اینکه منبع آن مستقلات عقلیه است و یا توصیه ها و دستورات خداست  نهایتا گستره ای از خوانش های از متن مقدس و سپس گستره ای از  رفتارهای یکسان و در برخی موارد مختلف و متفاوت  یا "اخلاق مسلمانان" را در بر میگیرد و اخلاق انعطاف در رفتار است و انعطاف نوعی ظرافت فعلی یا حکمت عملی است که در هر انسانی بازه های گوناگونی را شامل میشود  و تناسب  نقد من کاملا جدی است چون کسانی که برای مثال واژه موجود را به جای وجود یا دلیل را به جای علت استعمال نا به جا میکنند  و این تفاوت را در نمی یابند  همچنان از به کار بردن اصطلاح  "اخلاق اسلامی" نیز دفاع میکنند.


۲. واژه اسلامی که حکایت از کرنش یا اِفعال ما در پیشگاه خداست در اصل مرتبط با سر نهادن یا واقف شدن به اندیشیدن فراسو و تمام نگر  است  نه کرنش اخلاقی!!!  


۳. کسانی که این اصطلاح ناسازگار با مطلوب خودشان را ساخته اند و آن را در پهنه زمان رواج داده اند دقت نکرده اند که این اصطلاح نه  ریشه و کاربرد  قرآنی دارد و نه در کلمات رسیده از سیره نگین پیامبران به کار رفته است  و اصولا  اصطلاح  اخلاق اسلامی به معنی مطابق با ساختار واژه ای آن ،  که من درکش میکنم و به ترجمه "الخُلُق الإفعالیة علی مدار شریعه الله" نوعی نگاه اصطلاحا فقهی یا حُکمی به اخلاق هچون احکام حیض و نفاس و نماز و حج است که صورتی معین داشته باشد. در حالی که ما کرنشگرانه یا اسلامی  اخلاق نمیورزیم و کُنه اخلاق  چیزی نیست که آن را مو به مو اجرا کنیم!


۴. حال که در سه فقره بالا بر سلب این اصطلاح سخن گفتم  در ایجاب اصطلاح  "اخلاق بیطرف"  "اخلاق عادلانه طرفینی"  یا اخلاق سکولار  باید بگویم که  اخلاق یا انعطاف در رفتار یک تابع  بیشتر ندارد و آن در نظر داشتن مصلحت طرفینی و عدالت جامع و تلطیف قواعد نظری خشک در اجراست . اخلاق پس از عدالت  همان  احسان طرفینی است  که  خدا در عبارت  "ان الله یأمر بالعدل و الإحسان"  به موارد آن دستور میدهد تا بر مواردش مراقبت کنیم.


#اخلاق_اسلامی 

&

#اخلاق_انسانی 

#اخلاق_سکولار 

#حمید_قیدر      ۲۸.۳.۱۳۹۹

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد